Kan het OCMW de toestroom aan geschorste werklozen aan?

Kan het OCMW de toestroom aan geschorste werklozen aan?

Kan het OCMW de toestroom aan geschorste werklozen aan?

We lazen recent in de pers dat op korte termijn er ongeveer 100.000 mensen hun werkloosheidsuitkeringen zullen verliezen. 25.000 mensen hiervan wonen in Vlaanderen en een derde tot de helft van deze mensen zullen komen aankloppen bij het OCMW.

Voor Merelbeke-Melle betekent dit een extra 90 dossiers voor het OCMW. Vooral alleenstaanden en alleenstaanden met kinderlast zullen komen aankloppen. Langdurige werklozen met een werkende partner en jongeren nog inwonend bij de ouders zullen vermoedelijk geen beroep kunnen doen op een leefloon.

Zodra deze mensen zich aanbieden, zal er een financieel en sociaal onderzoek moeten plaatsvinden om te bepalen of deze mensen recht hebben op een OCMW-leefloon. Dergelijke onderzoeken vergen tijd, mensen en middelen om dit grondig te doen en op dit moment staat de OCMW-dienstverlening nog onder druk na openvolgende crisissen (energie en Oekraïne).

Er zal door de overheid ongeveer 400 miljoen euro à werkingsmiddelen worden voorzien om alle OCMW's te ondersteunen, maar deze middelen zijn gekoppeld aan resultaten. Het OCMW krijgt de subsidie maw als zij de mensen aan het werk krijgen.

Vooruit+ is ervan overtuigd dat de sociale dienst de tering naar de nering zal zetten en ook hier hun uiterste best zal doen om deze mensen te helpen om financiële problemen te voorkomen, maar is de kans niet klein dat het OCMW slaagt waar de VDAB dit niet deed als hiertegenover geen extra personeel staat?

De rol van de VDAB wordt verplaatst naar het OCMW, maar is onze dienst activering daar klaar voor en beschikken wij over voldoende maatschappelijk werksters en hoe zal de OCMW-dienstverlening hierop inspelen?

We vernamen recent dat activering in Merelbeke-Melle enerzijds verdeeld zit over diverse eigen diensten en anderzijds dat er voor het ganse activeringsgebeuren een zeer beperkt aantal maatschappelijk werkers zijn aangesteld.

De bevoegde schepen antwoordde, dat zij onze bezorgdheid deelt en dat het OCMW zal onderzoeken hoe deze problematiek moet worden aangepakt.

Vooruit+ deelt deze bezorgdheid ook, maar zal niet nalaten dit van dichtbij verder op te volgen.