Hoe moet het nu verder met de bewoners van de "Kleine Havertuin"?
OCMW-Melle verhuurt 11 bejaardenwoningen in de Schauwegemstraat en 25 individuele assistentiewoningen "Kleine Havertuin" naast het OCMW-hoofdgebouw in de Vossenstraat. Het bijzondere aan deze assistentiewoningen is dat elke bejaarde bewoner over een persoonlijk alarmsysteem beschikt. Dit alarmsysteem biedt zekerheid in het geval van nood. Als de bewoner in nood raakt of hij valt, kan hij via de alarmknop hulp inroepen bij het Wit Gele kruis.
Bewoners die graag eens naar buiten gaan, kunnen een draagbaar alarm meenemen. Zo is tussen de bewoner en de hulpcentrale van het Wit Gele kruis contact mogelijk en kan een verpleegkundige op korte tijd langskomen wanneer dit nodig is.
Op de raad van 18 november 2024 werd door zo goed als de voltallige OCMW-raad beslist om deze woningen te verkopen aan Dimensa en om de zorg en dienstverlening met het Wit Gele Kruis dus stop te zetten.
Vooruit+ vroeg in de raadszitting aan de bevoegde schepen (F. De Vis NV-a) naar verduidelijking.
- Waarom verkopen we de assistentiewoningen, als er nog een geldige erkenning is, en waarom wordt deze noodzakelijke hulp en zorg door het Wit Gele kruis stopgezet?
- Kan de verkoop van de bejaardenwoningen en de assistentiewoningen worden losgekoppeld van elkaar zodat we de assistentiewoningen verder kunnen verhuren?
Schepen De Vis: "de verkoop van de assistentiewoningen is gekoppeld aan de verkoop van de bejaardenwoningen in de Schauwegemstraat. Beide vormen van sociale woningen worden samen verkocht aan Dimensa. De verkoop kan niet worden gesplitst. Dimensa zal als sociale huisvestingsmaatschappij niet instaan voor dezelfde ondersteuning, maar het staat de bewoners vrij om zelf contact op te nemen met het Wit Gele Kruis en individueel een ondersteuningscontract af te sluiten."
We vinden deze argumenten zeer bedenkelijk omdat dit een beleidskeuze is en de assistentiewoningen niet louter een sociale woonfunctie hebben. Het Melse bestuur wil duidelijk - vòòr de fusie met Merelbeke - af van deze assistentiewoningen.
Maar hoe moet het nu verder met de hulpbehoevende senioren? Wie ondersteunt de hulpbehoevende bewoners van de Kleine Havertuin? Meer info:
Deze woningen zijn meer dan louter een sociale woongelegenheid. Er wordt levensbelangrijke zorg en hulp aangeboden. Bovendien is de erkenning door de Vlaamse overheid nog ruime tijd geldig. De verkoop en stopzetting van deze verhuring en zorg- en dienstverlening zijn niet noodzakelijk en kunnen nog zonder problemen jaren worden verdergezet. De Melse bestuursmeerderheid besliste hier anders over.
Ondanks onze bezwaren en de vraag om de kwetsbare senioren hun levensbelangrijke zorg en ondersteuning niet te ontnemen, werd de verkoop door alle overige politieke partijen (i.c. Groen, NV-a, Blauw en CD&V) goedgekeurd. Vooruit+ stemde tegen deze verkoop.
We maken ons zorgen en de bedenking: "Hoe sterk zal het sociale beleid de komende jaren verder worden afgebouwd en geprivatiseerd?"